Friday, 29 April 2011

Untuk tatapan peminat Lady Gaga

Kita sudah sedia maklum Lady gaga sememangnya mempunyai ramai peminat serata dunia tidak terkecuali bagi yang beragama Islam. Samada sedar ataupun tidak, tahu ataupun tidak, kita sudah jelas dapat melihat Lady Gaga sebagai seorang boneka freemason yang amat merbahaya untuk umat Islam. Sayangnya, ramai antara masyarakat kita yang tidak memikirkan keburukan yang nyata tetapi lebih berminat dengan penampilan yang pelik sehingga menjadi ikutan sesetengah artis dan peminatnya. Sayangnya, ia menjadi ikutan oleh artis yang beragama Islam. Mungkin hanya ingin mengikut fesyen yang boleh menarik lebih ramai peminat seperti Lady Gaga tanpa ada niat lain tapi penampilan, lagu-lagu dan persembahan Lady Gaga mempunyai maksud tersembunyi yang seharusnya diketahui semua.

Video Alejandro telah mencetuskan kontroversi apabila mempunyai banyak simbolik tentang Illuminate secara terang-terengan. Pada mulanya saya ingin link kan video tersebut ke sini tetapi saya rasa tatapan itu tidak sopan untuk di link ke sini. Saya mendapat artikel berkaitan Lady Gaga ini di laman web http://beautifulnara.com tentang klip video tersebut.



Video dimulakan dengan laki-laki membuat beberapa formasi dan beberapa dari mereka kepala mereka ditutup dengan sarung, mungkin mengisyaratkan bahawa itu adalah orang-orang tahanan dari beberapa macam. Salah satu laki-laki adalah dalam bentuk piramid sementara yang lain memegang hexagram sebagai tahanan berbaris.

“I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can’t be with you like this anymore, Alejandro.”



Selepas tu diteruskan dengan proses pemakaman .Perarakan membawa keranda yang kita dapat nampak Lady Gaga mengenakan jubah hitam dan membawa Sacred Heart (Hati Kudus) .Sacred Heart ni adalah pendarahan hati Tuhan untuk umat manusia (dalam kepercayaan kristian). Kenapa kata Sacred Heart ? Lihat gambar di bawah ..Hati yang dipegang Lady Gaga bukan hati biasa tapi ada paku dan dawai yang di lilit-lilit (simbolik) yang sama macam Sacred Heart of Jesus (merujuk kepada hati Jesus)


But I just can’t be with you like this anymore, Alejandro. Siapa Alejandro? Seorang lelaki? Jawapannya, Alejandro bukan seorang lelaki. Kalau dengar lagu tanpa tengok video mungkin takkan faham . Gambaran video ini mengatakan bahawa Alejandro mungkin membawa maksud sesuatu yang lebih dalam.. Jadi kalau bukan manusia .Apa dan siapa Alejandro ?




Kemudian Gaga ni dipaparkan dalam kedudukan berkuasa, memakai mahkota hitam sambil melihat tahanan melakukan persembahan untuknya. Gaga kemudian mengalihkan satu goggle. Sekaligus mempamerkan simbol illuminati – The All-Seeing Eye (bukan sekali tapi banyak kali) untuk mendedahkan sifat sejati dari kekuatannya .

Selepas itu ada sebuah adegan simbolik lagi, seorang tentera dipaparkan dipasang ke string, seperti boneka. Yang jelas menunjukkan yang ada seseorang ‘control’ dia .Atau senang kita guna istilah dia adalah ‘mind-control slave’ .Dia tidak boleh mengawal pergerakan sendiri.. Dan memegang senjata di kemaluannya. Wajah dia nampak kosong, nampak bingung betul betul seperti seorang hamba yang di-control segala pergerakannya




Dalam adegan selanjutnya, Gaga sedang berbaring ,memakai red latex suit yang untuk biarawati tu (Kristian) dan memegang tasbih .Waktu scene ni Gaga pandang ke langit dan menyanyi part : “Stop, please, just let me go, Alejandro” .Sebaik saja dia sebut “Alejandro” Gaga mengangkat dua tangannya kelangit .Kita boleh nampak dengan jelas  yang Alejandro merujuk kepada tuhan bukan manusia .

“She hides true love
En su bolsillo.
She’s got a halo ’round her finger,
Around you.”


Maksud lirik ni pulak .A halo’ bermaksud ia dianggap “suci”(holy). Around her finger(cincin kawin) merupakan penyatuan Gaga dengan tuhan melalui agama, tapi dia sekarang malu dengan pernikahan ini kerana suaminya telah mati.Jadi dia menyembunyikan cincin itu di bolsillo nya, bolsillo dalam Sepanyol yang bermaksud poket dan mula menyalahkan tuhan .

Selepas sahaja lirik tu ..Konsep penolakkan (rejection) ditujukan kepada Tuhan bermula ..Kerana Tuhan nampaknya tidak memenuhi keperluan rohani Gaga. Dia kemudian memutuskan untuk mencari ketuhanan diri .Dengan memeluk satu spirituality yang baru .Dalam video ni lebih menunjukkan yang Gaga telah bertukar dari biarawati menjadi paderi Luciferian (Syaitan) . Kenapa kata jadi paderi Syaitan ?



Ini kerana Terdapat sangat banyak simbol salib terbalik .Ini menunjukkan bahasa simbol yang membawa maksud yang jelas .Kita tahu salib adalah simbol keimanan bagi agama Kristian kerana mewakili pengorbanan Jesus & kebangkitan . Dalam Kristian, salib terbalik dikenali sebagai “Cross Of St.Peter”, untuk menghormati Simon Peter yang diminta untuk disalibkan terbalik kerana dia merasa tidak sesuai untuk dihukum mati dalam hal yang sama seperti Kristian lain .,Tapi dalam kalangan bukan-Kristian, salib terbalik merupakan simbol penyelewengan dan sesuatu yang membawa kuasa negatif kerana simbol terbalik selalu ditemui dalam ilmu hitam dan Satanisme iaitu pemujaan syaitan..


Salib terbalik dan pentagram terbalik adalah simbol yang selalu digunakan untuk berhubung dengan syaitan .Untuk memuja dan menyeru syaitan .




“ In symbolism, an inverted figure always signifies a perverted power (…)Black magic is not a fundamental art; it is the misuse of an art. Therefore ithas no symbols of its own. It merely takes the emblematic figures of white magic, and by inverting and reversing them signifies that it is left-handed.”- Manly P. Hall




Waktu ni lirik ni yang dinyanyikan menunjukkan gaga tidak mahu diganggu oleh tuhan .

Dont bother me, Dont bother me, Alejandro (merujuk kepada tuhan)
Don’t call my name ,Don’t call my name, Bye Fernando .
I’m not you’re babe , I’m not you’re babe, Alejandro (tuhan)

Salib terbalik (simbol syaitan) ditempatkan pada kedua bahu gaga, menjadi simbol tiang. Dilapiskan dan digabungkan dengan simbol terbalik di alat kelaminnya. Di angkat oleh sekumpulan lelaki dalam satu bulatan .Mengangkat seperti mengagungkan Gaga,menyambut kedatangan Gaga ke dalam kumpulan mereka .



Selepas itu menunjukkan Gaga memasukkan tasbih kedalam mulutnya . Tasbih adalah serangkaian manik-manik yang digunakan dalam tradisi Katolik untuk berdoa dan meditasi. Dalam Islam sendiri ada tasbih . Jadi dengan menelan tasbih, Gaga menggabungkan dalam dirinya simbol ketaatan dalam agama dan juga bermaksud cara Gaga untuk mendapatkan Ketuhanan dengan cara sendiri. Dia ingin mencapai keilahian dengan satu cara sendiri. Itu adalah prinsip aktif Lucifer .Jelas menunjukkan yang Gaga bukan menyembah tuhan tetapi Lucifer .






I’m not your babe I’m not your babe , Fernando .Waktu menyebut perkataan Fernando ,Gaga membuat simbol tangan macam tu (yang jelas merujuk kepada Jesus) .Itu adalah tanda berkat bagi ajaran Kristian, Katolik kepada mereka yang dianggap Suci. Semua simbol yang dibuat oleh Gaga membawa makna yang tersendiri .





Gaga dah menghina kristian cukup banyak dalam videonya dan terdapat salib di belakangnya. Gaga menyanyi sambil memandang keatas dan kemudian dia mengulang-ulang lirik :
” Don’t call my name, Don’t call me Name Bye Fernando (Jesus) ”





Dan di akhir video ..Ditunjukkan Gaga dilampirkan bersama strings ..Pada mulanya Gaga control lelaki tu dan akhir video ditunjukkan Gaga pula di-control ..asti .Sebagaimana disebutkan di atas, video Alejandro sangat kompleks dan simbolik, dan sesuai untuk multitafsir. Boleh jadi macam-macam .bergantung pada pengetahuan si pemerhati dan sudut pandangan masing-masing. Namun demikian, rasanya bahagian-bahagian video Alejandro dalam ni jelas dan tak perlu banyak teka teki macam video Telephone dan Bad Romancae.J adi apa yang gaga nak cuba sampaikan dari video nya? Dalam ni gaga menolak iman Kristian oleh mengotori simbol dan menunjukkan yang ada satu kuasa spiritual lain .








Sunday, 24 April 2011

Amerika Syarikat diserang 243 puting beliung

Puting beliung ialah sebuah tiub angin berpusing yang menyentuh tanah. Angin yang berada di dalam puting beliung berpusing dengan pantas dan menjadikan puting beliau sangat berbahaya.
Kebanyakan puting beliau mempunyai angin selaju 175 km/j atau kurang, dengan lebar 250 kaki (75 meter), dan bergerak beberapa kilometer sebelum "lenyap". Walau bagaimanapun, sesetengah puting beliung mempunyai angin selaju 480 km/j, dengan lebar lebih daripada (1.6 km), dan boleh bergerak melebihi 100 kilometer. Puting beliung seringkali terjadi semasa hujan ribut petir angin kuat dan mendatangkan banyak kemusnahan kepada apa-apa sahaja yang disentuhnya. Saban tahun, ada nyawa yang terkoban akibat puting beliung. Baru-baru ini Amerika Syarikat telah dibadai puting beliung yang mengakibatkan kehilangan puluhan nyawa dan harta benda.
 
JACKSON (Mississippi): Sebanyak 243 puting beliung yang melanda sedozen negeri Amerika Syarikat sejak Sabtu lalu, menyebabkan 45 orang maut selain kerugian besar kepada penduduk apabila beratus-ratus rumah rosak atau musnah. 

 
Selain kehilangan hampir semua harta benda, sebilangan mereka kehilangan rumah yang tercabut akibat ditiup angin kencang.Ketika penduduk memulakan kerja pembersihan dan mencari sisa dari rumah mereka yang boleh digunakan semula, kisah puting beliung mencabut dan menerbangkan pokok seperti kayu besbol, memecah dan menyebabkan rumah tunggang terbalik, kedengaran hampir di mana saja. 


Seorang penduduk di Dunn, Carolina Utara, Jonathan Robinson berkata ketika puting beliung mula membadai rumah bergerak miliknya, beliau segera mendukung anak lelaki sepupunya Ayden yang berusia tiga bulan bersembunyi di dalam sebuah peti di bilik tidurnya.

“Malangnya ketika hendak melompat masuk ke dalam peti itu angin puting beliung yang amat kuat memecahkan rumah menyebabkan Ayden terlepas dari pegangan saya dan diterbangkan ke udara,” katanya.

Robinson berkata, selepas puting beliung reda, beliau bersama anggota keluarganya segera menggali runtuhan untuk mencari Ayden.
“Saya rasa akan kehilangannya,” kata Robinson selepas bayi itu ditemui.

Penduduk daerah Askewville, Carolina Utara, Justin Dunlow, 23, hanya mampu berdoa, apabila beliau bersama dua anaknya yang masih kecil dihempap dinding rumah bergerak mereka yang runtuh.

“Saya boleh bina semula rumah saya, tetapi saya tidak dapat ganti dua anak jika kehilangan mereka. Saya bersyukur kerana kami selamat,” katanya.

Audrey McKoy yang tinggal dekat Bladen County sedang berehat apabila puting beliung membadai rumah mereka.

“Ia kelihatan seperti dalam filem The Wizard of Oz,” katanya.

Mereka yang bersembunyi di bilik air sempat mendengar bunyi pokok tumbang dan rumah lain ditiup angin. Sebaik keluar untuk melihat kemusnahan, rumah mereka juga sudah terbalik.

Puting beliung membadai wilayah Deep South termasuk Alabama, Georgia, Louisiana, Mississippi dan Carolina Selatan sebelum bergerak menuju ke Carolina Utara hingga ke Virginia sebelum menuju ke laut.

Akhbar Wall Street Journal melaporkan, puting beliung kuat yang melanda Carolina Utara petang kelmarin, menyebabkan sekurang-kurangnya 22 orang maut.

Pegawai pengurusan kecemasan melaporkan puting beliung memusnahkan 60 buah rumah dan merosakkan lebih 400 yang lain. Gabenor Bev Perdue mengisytiharkan perintah darurat berikutan kejadian itu. – AP/Agensi

Bagaimana puting beliung boleh berlaku? Puting beliung boleh berlaku hasil aktiviti di dalam awan kumulonimbus yang besar semasa ribut petir dahsyat.Puting beliung juga boleh berlaku bersama taufan. Dalam kebanyakan ribut petir yang berlaku di dunia, udara panas naik membawa wap air dan membentuk awan kumulonimbus dan hujan membawa udara sejuk ke bawah pada tempat yang sama, oleh itu angin ribut kencang tidak terbentuk. Tetapi sesetengah ribut petir pula menghasilkan angin kencang di dalam awan akibat turun naik udara panas dan sejuk secara serentak serta turun naik udara panas dan sejuk yang tidak berlaku pada tempat yang sama, dikenali sebagai fenomena angin ricih. Sekiranya angin ricih kencang tersebut berubah bentuk daripada melintang di dalam awan kepada menegak, angin kencang berbentuk corong akan terbentuk dan pusaran angin berbentuk corong tersebut dikenali sebagai puting beliung.

Sumber:  
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/243putingbeliung_serang_Amerika/Article/

Sunday, 17 April 2011

Penanggal @ Balan-balan

Penanggalan merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinannya dari golongan jin/shaitan, yang dipelihara oleh seseorang, biasanya wanita, bagi tujuan memelihara harta dan memudaratkan musuh. Pemeliharaan makhluk halus ini dikenali sebagai saka. Hantu penanggalan dipercayai diberi makan darah daripada ibu yang mengandung / baru melahirkan anak oleh tuannya.

Hantu penanggalan dikatakan membolehkan tuannya mampu menjelma sebagai sejenis makhluk berkepala dengan urat perut yang bercahaya dan terbang mencari mangsa. Penanggalan akan terbang kerumah yang dikenal pasti mempunyai wanita yang bari bersalin dan kemudiannya akan mengambil peluang untuk menyerang dan menghisap darah mangsa apabila mangsa leka.

Cara menghalang gangguan Penanggalan dikatakan dengan cara meletakkan daun berduri, seperti daun mengkuang, di bawah rumah ibu yang baru bersalin. Ini dikatakan kerana hantu Penanggalan takut menghampiri rumah yang berduri kerana bimbangkan tali perut mereka tersangkut pada duri tersebut.

Mereka yang memelihara Penanggalan dikatakan mampu menanggalkan kepala dan urat perut mereka dan terbang mencari wanita bersalin bagi memberi makan kepada Penanggalan. Selepas mereka makan, dikatakan pengamal Penanggalan akan merendam urat perut mereka kedalam tempayan yang berisi cuka bagi mengecutkan perut sebelum masuk kembali kedalam badan asal mereka.

Salah satu cara yang dikatakan paling berkesan bagi mengenal pasti pemilik Penanggalan adalah dengan memusingkan jasad tanpa kepala yang ditinggalkan ketika mereka keluar mencari mangsa. Ini kerana apabila mereka kembali, kepala tersebut akan bercantum songsang dengan jasad mereka menyebabkan kepala mereka bercantum kearah kebelakang. Kepala menghadap kebelakang tubuh.


Penanggalan dikatakan akan dipelihara oleh wanita bagi tujuan memelihara harta benda dan, membinasa musuh atau orang yang dibenci pemiliknya. Penanggalan adalah sejenis makhluk halus yang dipelihara oleh manusia. Ia perlu diberi makanan menurut tempoh tertentu, biasanya dengan darah wanita yang baru bersalin. Selain itu hantu Penanggalan tersebut perlu diwariskan kepada seseorang penganti sebelum tuannya mati sebagai saka. Sekiranya tuannya mati sebelum sempat mencari pengganti, hantu Penanggalan akan hidup liar dan mengganggu penduduk berdekatan. Pengamal ilmu sihir atau ilmu sesat ini adalah satu perbuatan syrik dalam ugama Islam. Pembela Penanggalan dikatakan sukar mempunyai zuriat kerana ilmunya yang panas akan membunuh janin atau anak kecil yang berdamping dengannya, sekiranya tidak dijaga dengan baik. Penanggalan mungkin merupakan cara penduduk zaman dahulu menjelaskan kadar kematian ibu bersalin yang tinggi dikampung-kampung. Secara tidak langsung, ini menunjukkan bahawa, kadar kematian ketika bersalin amat tinggi pada suatu masa dahulu.





Wednesday, 6 April 2011

Sungai dalam batu

Geologi ialah sains tentang proses pembentukan batu-batu dan tanah. Dalam hubungan ini terdapat ayat-ayat al-quran yang menyatakan fenomena yang berkaitan dengan batu, hakisan batu, pembentukan mineral dan sebagainya sebagai stu peringatan kepada manusia agar manusia beriman kepada-Nya. Tujuan mesej yang disampaikan dalam Al-Quran adalah agar manusia beriman kepada Allah dan apabila manusia beriman, manusia akan mematuhi syariat-Nya iaitu peraturan yang diberikan kepada manusia. Apabila manusia mematuhi syariat-Nya, maka manusia akan dapat menjalani hidup di dunia ini sebagai khalifah dengan sebaik-baiknya untuk kesejahteraan hidup manusia di atas muka bumi.

Ayat Al-Quran berkaitan dengan Geologi

Terdapat beberapa ayat Al-Quran yang menyebut tentang batu, Allah S.W.T berfirman:
“Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan”.-Surah al-Baqarah:74

Ayat ini menyebut tentang hati manusia yang keras seperti batu atau lebih keras daripada batu kerana ada antara batu yang terpancar sungai dai dalamnya. Ayat ini merupakan ayat yang berkaitan dengan orang-orang Yahudi yang keras hatinya apabila tidak menerima dakwah nabi Musa A.S. Hati mereka labih keras daripada batu kerana sesetengah batu, ada yang boleh ditembusi oleh air sehingga menjadi sungai dan ada antara batu-batu yang boleh pecah berderai dengan titisan air. Pernyataan ayat ini merupakan pernyataan geologi.
Menurut Tafsir Ibn Kathir, ayat ini menunjukkan bahawa terdapat batu-batu yang sungai mengalir di dalamnya dan ada yang pecah berderai dan ada yang jatuh dari atas bukit ke bawah.

Dalam ayat Al-Quran dinyatakan kewujudan batu yangb boleh mengalir di dalamnya sungai-sungai dan ayat ini juga menyetakan proses luluhawa yang disebabkan oleh air. Maksud minal hijarah ialah antara betu-betu itu, maksudnya ada pelbagai jenis batu di bumi ini. Dalam konteks geologi, batu diklasifikasikan kepada beberapa jenis. Antara jenis batu ialah batu igneus, batu enapan dan batu metamorf. Batu igneus terbentuk daripada magma atau lahar panas bumi dan ia dibahagikan kepada dua jenis, iaitu batu plutonik dan batu gunung berapi.  Batu pluton terbentuk apabaila magma atau lahar bumi nebjadi sejuk dan menghablur secara perlahan-lahan di dalam bumi. Contoh batu jenis ini ialah batu granit. Batu gunung berapi pula ialah batu yang terbentuk apabila magma atau lahar bumi bergerak ke arah permukaan bumi. Jenis batu kedua ialah batu enapan. Batu enapan atau batu sedimen terbentuk hasil daripada mendapan sama da pecahan batu-batu yang telah sedia wujud sebelum ini atau mendapan bahan-bahan organik atau mendapan bahan kimia, diikuti dengan proses mampatan bahan-bahan zarah atau bahan-bahan terampai. Batu-batu jenis ini terdapat di permukaan bumi. Antara batu jenis ini ialah batu lumpur yang merangkumi 65 peratus daripada jenis batu ini, batu pasir yang merangkumi antara 20-25 peratus dan batu karbonat yang merangkumi antara 10-15 peratus.

 Batu granit


Fenomena kewujudan sungai dalam batu, seperti dinyatakan dalam surah al-baqarah ayat 74 merupakan fenomena yang tidak berlaku di negara padang pasir seperti Arab Saudi. Sungai wujud di Negara yang banyak menerima hujan dan Arab Saudi adalah Negara yang sangat kurang menerima hujan. Dengan kadar hujan sebanyak 100 mm/tahun, sungai tidak akan terbentuk, namun Al-Quran menyebut tentang wujudnya sungai dalam batu.

Sungai dalam batu merupakan satu fenomena yang wujud di kawasan yang banyak mengandungi batu mampatan atau sedimen seperti batu kapur atau batu kalsium karbonat. Batu jenis ini adalah batu yang boleh dilarutkan oleh air, terutama air yang berasid. Air yang datangnya dari permukaan seperti air hujan mengalir melalui kawasan tanah yang berbatu kapur, melarutkan batu tersebut untuk membentuk gua-gua batu kapur. Air tersebut seterusnya mengalir ke permukaan yang lebih dalam dan membentuk sungai dalam batu, sebagai contoh sungai dalam batu di Mostar, Bosnia.

 Batu kapur


Pengajaran daripada Ayat AL-Quran

Kenyataan Al-Quran tentang sungai dalam batu merupakan satu kenyataan bersifat saintifik. Sungai seperti ini tidak wujud di Semenanjung Arab, dan oleh sebab itu akal manusia tidak mengetahui fenomena ini ribuan tahun yang lalu. Kenyataan ini merupakan kenyataan yang datangnya dari Pencipta Ala mini iaitu Allah S.W.T

Sumber: Profesor Madya Dr. Mohd Arip Kasmo, Pensyarah Pusat Pengajian Umum, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi.

Thursday, 31 March 2011

Lalat dalam forensik

Setiap ciptaan tuhan ada kegunaannya. Ramai yang tidak tahu tentang kebaikan lalat kepada manusia dan alam persekitaran. sebagai contoh, lalat daging merupakan agen pendebungaan untuk bunga raksasa (bunga refleksi) di hutan hujan tropika. lalat juga memainkan peranan dalam ekosistem. melalui keupayaannya mengitar semula nutrien daripada benda hidup kepada benda bukan hidup yang kembali ke tanah melalui proses pereputan. Nutrien yang dikembalikan ke tanah akan digunakan oleh tumbuh-tumbuhan untuk melaksanakan proses tumbesaran dan fotosintesis. Tumbuhan berfungsi sebagai pembekal makanan kepda pengguna primer (contohnya seperti lembu) dan nutrien tersebut akan dipindahkan kepada pengguna sekunder dan tertier melalui hubungan pemangsaaan. Walau bagaimanapun, kesemua tenaga dan nutrien akan dikembalikan ke tanah selepas pengguna primer mati. Dalam bidang perubatan,lalat amat berguna dalam "terapi maggot" dan sains forensik. Penggunaan lalat dan serangga lain (seperti kumbang, tungau dan semut) dalam penyiasatan jenayah dikenali sebagai entomologi forensik. bagaimanakah lalat digunakan dalam penyiasatan jenayah? rekod terawalnya ditemui pada kurun ke-13 di China. menurut catatan dalam buku yang bertajuk The washing away of wrongs, seorang penyisat yang bernama Sung Chi telah dipanggil untuk menyiasat satu kes pembunuhan yang berlaku si sebuah kampung. Mayat seorang pesawah padi telah dijumpai di sawah san Sung Chi mendapati luka pada badan si mati disebabkan oleh sebilah pisau sabit. Sung Chi mengumpulkan semua petani yang mempunyai sabit dan memberitahu bahwa identiti pembunuh akan diketahui  dalam masa yang singkat. Selepas semua petani berkumpul dan mereka diminta berdiri diam serta menghulurkan sabit masing-masing. Tidak lama kemudian, Sung Chi telah mengenal pasti pembunuh yang sebenar dan akhirnya, pembunuh itu mengaku bahawa dialah yang membunuh mangsa tersebut. bagaimanakah Sung Chi mendapat tahu identiti pembunuh sebenar? Jawapannya, lalat.

                                                           Chrysomya megacephala

Hal ini demikian kerana pisau sabit yang terbabit dalam pembunuhan sepatutnya mempunyai kesan darah yang tertinggal pada hujung mata pisau. Lalat akan menghinggapi pada sabit yang berbau darah walaupun pembunuh itu telah mencuci sabit tersebut. Sung Chi menggunakan pengetahuan biologi dan sifat lalat yang gemar akan bau darah dan berjaya mengenal pasti pemilik sabit adalah pembunuh kerana sabitnya dihinggapi oleh lalat, sedangkan sabit lain tidak menarik kehadiran lalat. Sebelum kurun ke-17, menusia masih percaya bahwa ulat yang berada di atas daging yang mereput muncul semula jadi. teori ini dibuktikan salah apabila seorang doktor Itali, Francesco Redi yang melaksanakan eksperimen untuk membuktikan bahawa ulat itu sebenarnya larva lalat dan larva itu menetas daripada telur lalat, bukan muncul secara spontan. pada tahun 1980-an, Dr. Bergeret d'Arbois dari Perancis mengaplikasikan ilmu urutan ekologi fauna pada mayat bayi untuk menganggarkan waktu kematian. Pada Mac 1850, seorang mumia bayi telah dijumpai dalam dinding batu di belakang sebuah perapian. Pihak polis terus menahan dan mensyaki penghuni rumah, iaitu sepasang suami isteri yang baru berpindah ke rumah itu. Dr. Bergeret diminta untuk menyiasat pembunuh bayi ini. Semasa autopsi dilakukan, baliau menjumpai banyak pupa kosong spesies lalat Sarcophaga Camaria.

Berdasarkan pengetahuan tentang kitar hayat lalat ini, beliau membuat kesimpulan bahawa lalat betina melahirkan larva ini setelah bayi itu meninggal dunia pada tahun 1848. Lalat larva tersebut menjadi dewasa pada tahun 1849. Tambahan pula dengan keadaan dalam dinding batu yang kedap udara, maka mayat bayi itu berubah menjadi mumia. Kejadian mumia ini akan menarik kehadiran larva kupu-kupu kain (Tineidae). Berpandukan sifat biologi serangga dana masa urutan serangga yang sampai kepada mayat, Dr Bergeret membuktikan bahawa pembunuh bukanlah penduduk rumah yang ditahan sekarang, tetapi penduduk rumah yang tinggal di rumah tersebut dua tahun yang lalu.Entomologi forensik sebenarnya dapat dibahagikan kepada tiga kategori. Kumpulan pertama dikenali sebagai Entomologi Bandar. bidang ini lebih mementingkan kes-kes entomologi forensik yang melibatkan harta benda di bandar seperti bangunan dan taman persendirian. Contohnya, kejadiran anai-anai di sesebuah bangunan dan membawa risiko keruntuhan atau mengancam keselamatan penduduk di dalam bangunan tersebut.  

Maka penduduk boleh membawa kes ini ke mahkamah dengan danya bukti infestasi anai-anai dan pihak yang bertanggungjawab dikehendaki untuk membayar ganti rugi. Contoh lain, infestasi pepijat katil di dalam bilik hotel. Pepijat ini akan menghisap darah penghuni bilik pada waktu malam semasa penghuni tidur dan menyebabkan gatalgatal dan tidur tidak lena. Penghuni juga boleh membuat aduan dan menuntut pampasan daripada hotel. kategori kedua ialah Entomologi  Produk Simpanan. Bidang ini membicarakan kehadiran serangga dalam produk simpanan seperti beras, keju, tepung, bijirin, herba, rempah, kekacang, sayur-sayuran, buah-buahan , tin makanan dan dalam makanan. Contohnya, kehadiran lipas di dalam nasi goreng boleh dibicarakan di mahkamah oleh pelanggan yang tidak berpuas hati dengan pihak restoran. Begitu juga dengan telur lalat atau larva lalat yang dijumpai di dalam tin makanan atau di dalam makanan. Buah-buahan yang diimport dari negara asing harus diperiksa oleh kastam untuk memastikan tiada spesies serangga yang membahayakan industri pertanian tempatan. Jika produk tepung mengandungi sejenis spesies serangga kumbang perosak. Dengan adanya pengetahuan tentang distribusi serangga tersebut, kita boleh mengenal pasti dari negara manakah produk itu diimport. Kategori ketiga ialah Entomologi Medikolegal. Bidang inilah yang menggunakan bukti kehadiran serangga pada mayat untuk membnatu dalam siasatan kes pembunuhan (homisid), bunuh diri, rogol, penderaan fizikal dan penyeludupan produk haram (contohnya ganja). Lalat dikatakan antara serangga yang pertama sampai ke mayat dan kehadirannya memberikan penunjuk kepada penyiasat tentang waktu kematian, lokasi kematian, pemindahan lokasi mayat, penentuan tempat kecederaan, mengenal pasti kes penderaan dan pengabaian serta memberikan penunjuk lain seperti musim kematian, saiz mayat dan pendedahan kepada cahaya matahari.

Penganggaran waktu kematian

Banyak kajian telah membuktikan bahawa lalat adalah serangga pertama yang sampai kepada mayat untuk tujuan pengovipositan. Lalat dikatakan mempunyai organ deria yang amat sensitif dengan bau autolisis sel-sel badan dan amat peka terhadap penurunan suhu badan orang yang baru mati. Lalat betina akan meletakkan telurnya dalam longgokan (lebih kurang 300 biji telur) pada bahagian lubang hidung, orbit mata, rongga mulut, bahagian genitalia (jika bahagian tersebut terdedah tanpa pakaian). ataupun luka-luka yangbberdarah. Kitar hayat lalat bermula dengan telur, larva, kemudian pupa dan seterusnya menjadi dewasa. Jenis kitar hayat ini deikenali sebagai holometabolus atau metamorfosis lengkap. Telur lalat akan menetas dalam jangka masa antara 12-24 jam. Larva lalat yang baru menetas daripada telur dikenal sebagai instar pertama. Larva ini bersaiz kecil (kurang  2.5mm) dan aktiviti pemakanannya sangat aktif. Selepas 12 jam, larva instar pertama akan menyalin kulitnya (ekdisis) dan menjadi larva instar kedua yang bersaiz 8 mm. Larva ini meneruskan proses tumbesaran dengan pemakanan yang aktif dan selepas 18 jam, larva instar kedua akan menjadi instar ketiga yang bersaiz 15 mm.
Selepas 72 jam, larva instar ketiga akana mengalamai transformasi kepada peringkat pupa. Pupa ialah satu peringkat yang larva lalat dibaluti dengan kulit kitin yang keras dan larva tersebut adalaha pegun dan tidak menjalankan sebarang aktiviti pemakanan. Selepas 90 jam, lalat dewasa akan menetas daripada pupa. Lalat dewasa merupakan peringkat yang matang dari segi seksualnya dan berupaya untuk melahirkan generasi seterusnya.
Biasanya, jangka hayat seekot lalat dewasa islah selama satu bulan hingga dua bula. Secara amnya, kitar hayat keseluruhan untuk telur lalat menjadi lalat dewasa ialah selama 9-14 hari, bergantung peada suhu dan jenis spesiesnya. Hal ini demikian kerana suhu memainkan peranan yang penting dalam kadar perkembangan lalat. Jika suhu persekitarannya tinggi, maka kadar perkembangan lalat akan menjadi lebih cepat dan sebaliknya. Spesies lalat yang berlainan juga mempunyai kitar hayat yang agak berbeza, disebabkan oleh unsure genetic dan cirri-ciri biologi yang berbeza antara satu sama lain. Contohnya, lalat daging (famili Sarcophagidae), kebanyakan lalat betina ini bersifat larviparus, iaitu melahirkan larva secara hidup tanpa melalui peringkat telur, maka tempoh kitar hayatnya lebih singkat berbanding dengan lalat langau dalam famili Calliphoridae yang bersifat oviparous (melahirkan telur).
Dengan memahami dan mendalami kitar hayat sesuatu spesies lain, ahli entomologi forensic boleh menganggarkan waktu kematian berdasarkan suhu persekitaran di tempat kejadian jenayah, jenis spesies lalat dan peringkat instar larva lalat yang berad pada mayat dengan lebih tepat. Jika mayat dijumpai di luar rumah, maka lalat betina dianggap meletakkan telurnya pada mayat dalam masa yang singkat, iaitu dalam lingkungan satu jam selepas kematian berlaku. Namun, masa bertelur akan berubah jika mayat dijumpai di dalam rumah atau di dalam bilik yang tertutup. Hal ini demikian kerana terdapat halangan fizikal (contohnya, pintu dan dinding) untuk lalat betina bertemu dengan mayat. Begitu juga dengan factor cucaca, jika hari hujan lebat semasa kematian berlaku, maka lalat betina akan terlewat ke mayat jika mayat berada di dalam perigi, ditanam bawah tanah, di dalam gua, disimpan dalam kereta, direndam di dalam air ataupun dijumpai di tingkat 20 di sebuah bangunan tinggi di Kuala Lumpur. Jika kematian berlaku pada waktu malam, adakah lalat betina akan terus bertelur pada mayat atau bertelur pada keesokan hari? Lalat adalah serangga yang bersifat diurnal, iaitu aktif pada waktu pagi dan bertelur pada waktu siang. Namun, oviposisi nokturnal masih dalam keadaan kontroversi kerana sesetengah lalat bertelur dalam keadaan gelap.

Punca kematian

Pengambilan dadah, racun atau ubat yang terlebih dosnya boleh membawa kematian. Jika mayat dijumpai dalam keadaan segar, maka doktor patologi forensik masih boleh mengesan jenis dadah atau racun daripada sampel darah, urin, specimen hati dan tisu ginjal untuk analisis jenis racun dan kandungan dadah. Jika mayat dijumpai selepas seminggu dan berada dalam keadaan pereputan lanjut, maka tiada lagi sampel darah, urin ataupun tisu hati boleh didapati untuk ujian pengesanan dadah.
Walaupun begitu, larva lalat yang berada di atas mayat atau sekelilingnya boleh digunakan untuk tujuan tersebut. Contohnya, dalam kes bunuh diri, selepas si mati mengambil racun rumpai, racun tersebut akan dibawa ke seluruh badan oleh system peredaran darah dan diserap ke dalam tisu badan. Apabila larva lalat memakan daging mayat untuk tumbersaran, secara tidak langsung sisa-sisa racun ini juga dimakan oleh larva lalat. Dengan adanya teknologi canggih dan sensitif seperti kromatografi gas (GC) dan kromatografi cecair berprestrasi tinggi (HPLC), maka kehadiran racun dalam tisu si mati dpat dikesan dengan cara mengekstrak daripada usus larva lalat, walaupun racun tersebut dalam kuantiti yang sangat kecil. Bidang ini dikenali sebagai entomotoksikologi dan banyak kajian sedang dijalankan tentang kesan dadah seperti heroin dan morfin akan melambatkan kadar perkembangan lalat dan dadah seperti kokain dan metamfetamin akan mempercepatkan kadar perkembangan lalat.]

Selain itu, penyemburan insektisid seperti malation pada badan mayat akan melambatkan masa ketibaan lalat kepada mayat selama satu minggu. Oleh itu, pengetahuan tentang jenis dadah terhadap perkembangan lalat amat penting dalam menganggarkan waktu kematian, terutamanya dalam kes yang melibatkan dadah atau keracunan.

Sumber: Heo Chong Chin, Pensyarah Parasitologi, Fakulti Perubatan, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Monday, 28 March 2011

Dunia Nazak

Tsunami yang berasal daripada perkataan Jepun bermaksud ” ombak gergasi” sudah cukup untuk menggerunkan sesiapa sahaja yang mendengarnya. Tiada siapa yang boleh mempertikaikan kemampuannya untuk memusnahkan apa saja yang berada dihadapannya. Sehinggakan manusia semakin terfikir apakah fenomena tsunami yang melanda  dunia, yang dilihat lebih kerap adalah hanya satu fitrah alam atau apakah ia angkara petanda kemarahan alam terhadap kerakusan manusia itu sendiri?
Melihat kepada tragedi tsunami yang melanda Jepun pada 11 Mac lalu memang mengerikan namun ia bukanlah sesuatu yang baru di negara matahari terbit itu. Akibatnya ramai yang mula beranggapan apakah peristiwa tsunami sebegini membawa petanda dunia kini semakin sampai ke penghujungnya.
Dunia sudah dilanda dua kejadian tsunami besar dalam tahun millenium baru dan semakin ramai yang terpengaruh dengan ramalan kiamat dan kemusnahan total pada tahun 2012. Melihat kepada telahan umum ramai yang beranggapan tahun 2012 adalah tahun dimana satu bencana besar akan berlaku malah ada yang begitu yakin kiamat akan melanda manusia pada tahun tersebut.

Kiamat 2012

Apatah lagi sudah terdapat filem mengenai bagaimana dunia akan menjadi alam yang berbeza akibat kemusnahan dunia yang berlaku dalam filem 2012.

Dalam filem berkenaan kalendar kaum Maya yang berusia 5,125 akan tamat pada 21 Disember 2012. Kalendar Maya kuno dikatakan amat tepat terutama membabitkan perubahan pada planet.

Tamadun ini yang pernah wujud kira-kira 200 tahun sebelum masihi memiliki ilmu astronomi yang maju dan mereka berjaya mengesan pergerakan matahari dan planet sejak beberapa ribu tahun lalu. Tamadun ini mempunyai 22 kalendar yang merangkumi kitaran masa cakerawala dan sistem solar.

Pada tarikh 21 Disember 2012 Bumi dikatakan akan berada sebaris dengan pusat Galaksi Bima Sakti buat kali pertama sejak 25,800 tahun menyebabkan polar magnet Bumi berganjak sekali gus mencetuskan gempa bumi, banjir dan letupan gunung berapi.


Nostradamus

Begitu juga bagi peminat Nostradamus bilamana mereka telah membuat andaian akan berlaku satu peristiwa besar pada 2012, berdasarkan ramalan di bawah;

"At the place where HIERON has his ship built,
There will be such a great sudden flood,
That one will not have a place nor land to fall upon,
The waters mount to the Olympic Fesulan."

Nostradamus mendakwa planet-planet di angkasa lepas akan berantakan yang akan mengakibatkan hancurnya kehidupan. Namun tiada sebarang tarikh khusus yang dinyatakan cumanya pengikut Nostradamus membuat andaian berdasarkan pemahaman mereka.

Keadaan kini semakin kalut apabila dikatakan sebuah planet bernama Nibiru atau Planet X oleh NASA sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600 tahun. Planet ini digambarkan 100 kali ganda besar berbanding bumi atau sama besar dengan planet Musytari.
 
Planet Nibiru




Adalah dijangkakan pada 23 Disember 2012 planet ini akan memberi kesan paling dahsyat kepada Bumi apabila ia menceroboh sistem solar Bumi.

Apabila ini berlaku kesan paling buruk adalah ia akan memutarkan kedudukan kutub-kutub sekarang kepada terbalik (polar shifting). Bagi mereka yang percaya ia dikaitkan dengan peristiwa banjir besar zaman Nabi Nuh alaihissalam dahulu.

Bagaimanapun planet ini dikatakan tidak akan menghentam bumi tapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi. Planet ini dikatakan hanya akan lalu di antara bumi dan matahari, dimana kecerahannya muka buminya berwarna kemerah-merahan seperti matahari.

Maka ada yang beranggapan ia sebagai antara tanda besar kiamat dimana akan kelihatan objek merah di langit.

Planet Nibiru dipercayai mempunyai muka bumi yang tandus, senantiasa berlaku letusan gunung berapi, gempa bumi dan bencana alam lain dan ia mampu memudaratkan hidupan-hidupan yang menghampirinya. Selain itu Planet Nibiru dipercayai berkuasa magnetik dan boleh menganggu kestabilan geografi bumi.

Semenangnya banyak kajian mengenai planet ini telah dijalankan namun kewujudannya masih menjadi misteri. Ia sukar dikesan walaupun melalui alat teropong planet, kerana kedudukannya yang berada jauh dari Pluto.

Malahan pada tamadun Mesopotamia dan pada era kegemilangan Kota Babylon yang diperintah oleh Raja Nebuchadnezzar, Planet Nibiru juga dikenali sebagai Planet Tiamat, maka adakah ia juga satu sebutan bagi kiamat?
Kod rahsia

Selain itu teori akan berlaku kiamat pada 2012 diperkuatkan lagi dengan penemuan kod rahsia dalam Kitab Injil Perjanjian Lama pada tahun 1994 oleh sekumpulan penyelidik. Menurut mereka, bumi akan dihentam asteroid sehingga menyebabkan kemusnahan besar-besaran.

Bagi seorang penulis, Fahd Amir al Ahmadi mengatakan bahawa banyak ilmuwan yang bersepakat dengan suku Maya bahawa satu kejadian besar akan berlaku pada tahun 2012 namun masih belum diketahui jenis bahananya.

Di Asia, hal yang sama telah ditunjukkan oleh berbagai buku yang ditulis oleh para astrologi China dari Dinasti Chang sejak tahun 1766, akan berlaku bencana besar pada 3778 M (yang bertepatan dengan tahun 2012).

Seorang ahli astronomi Jepun, Haido Itakawa pula berkata pada tahun 1980 bahwa planet-planet matahari akan tersusun di dalam satu garis di belakang matahari, dan ini kemudiannya akan mengakibatkan kejadian kemusnahan di angkasa raya sekaligus menghentikan kehidupan di atas muka bumi juga pada tahun 2012.

Itu adalah antara sebahagian tilikan dan kepercayaan sesetengah manusia bahawa kejadian tsunami yang semakin hebat melanda dunia adalah antara petanda dunia sudah semakin sampai ke penghujung.

Sesungguhnya ramalan mengenai kiamat tahun 2012 itu disandarkan pada penemuan beberapa ahli astrologi kuno serta para ahli astronomi moden. Namun bagi kita sebagai umat Islam seseorang wajib beriman bahawa hari kiamat pasti datang dan berlaku. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsianya.
 
Islam

Namun begitu soal kiamat merupakan hal ghaib yang harus dipercayai oleh setiap Muslim namun tarikh sebenar hanya diketahui oleh Allah SWT seperti firmannya dalam surah al A'raf: 187, maksudnya :

"Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat: "Bilakah terjadinya?" Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku; tidak seorangpun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia. Kiamat itu amat berat (huru haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba". Mereka bertanya kepadamu seakan-akan engkau mengetahuinya. Katakanlah (Muhammad), ” sesungguhnya pengetahuan tentang (hari kiamat) ada pada Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui” [ Al-'Araf : 187]

Malah tokoh Islam, Syeikh Yusuf al Qaradhawi pernah ditanya apakah dunia akan hancur pada tahun 2012 ?

Beliau menjawab bahawa ini termasuk pembicaraan tentang sesuatu yang akan datang, menerobos tabir masa yang akan datang, menyingkap apa-apa yang mungkin terjadi pada anda besok atau lusa, dan itu semua tidaklah ada yang mengetahuinya kecuali Allah SWT.

Tsunami Jepun

 

Sehingga kini berdasarkan rekod, Jepun adalah negara paling banyak dilanda tsunami dan sememangnya ia sudah sangat sinonim dengannya. Dalam jangkamasa lebih 1,300 tahun, sebanyak 195 kejadian tsunami telah melanda Jepun dan secara puratanya kejadian ini berlaku sekali dalam 6.73 tahun.

Malah, gempa bumi kuat berukuran 8.9 skala Richter yang juga kelima terkuat di dunia telah menyebabkan kedudukan Pulau Honshu berganjak sehingga 2.4 meter dengan pembentukan rekahan di dasar laut negara itu sepanjang beratus-ratus kilometer.

Hingga kini jumlah korban sebenar masih belum boleh dipastikan kerana angkanya terus meningkat dari saban hari. Dijangka jumlah sebenar mungkin melebihi 10,000 orang.

Mengenali rakyat Jepun nyata mereka dikenali dengan semangat tinggi untuk bangkit seperti kebangkitan yang ditunjukkan mereka selepas pengeboman Nagasaki dan Hiroshima.

Namun diharapkan selepas tertinggal di belakang China pada nombor tiga sebagai negara ekonomi terbesar dunia, mungkin peristiwa tsunami ini akan memberi sinar baru yang lebih baik dan bermakna dalam kehidupan.

Sumber: Mingguan malaysia, Ahad, 20 Mac 2011